Zeller
FŐOLDAL
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z
   
Ajándékkészítési tipp!
Több mint 3000 éves ősi technika újra divatba jött! Hogy minek köszönhető? Annak, hogy rajztudás és különösebb kézügyesség nélkül bárki képes néhány perc alatt művész szintű alkotásokat elkészíteni!

TÖBB SZÁZ FINOMSÁG A MAGYAR KONYHA REMEKEIBŐL
   
Aj

 

Édeskés fanyar ízû, illata átható. Fûszerként könnyen elnyom más ízeket, ezért inkább csak járulékként szabad használni. Jó kiegészítõje a petrezselyemnek. A savanykás pikáns levesek, fõzelékek zamatát gazdagítja Jól társul az almával, összereszelve vele kellemes saláta.


Élettani hatása: vesebetegeknek nem ajánlott, nemi hormonokra gyakorolt serkentõ hatása nem igazolt
.

 

Receptek zellerrel

Bundás zeller

4 nagyobb zeller, 1 tojás, 1,5 dl tej, 15 dkg liszt, zsír vagy olaj, só


A meghámozott zellert vágd ujjnyi szeletekre, majd egy kevés sós vízben (vagy gõzben) párold puhára, majd alaposan csurgasd le. A tojásból, 10 dkg lisztbõl és a tejbõl kevés sóval keverj sûrû palacsintatésztát. A zellerszeleteket forgasd lisztbe, majd a palacsintatésztába, s bõ, forró zsiradékban süsd ki. 4 nagyobb zeller

Töltött zeller

2 nagy zeller, 30 dkg darált hús, 1 kisebb vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 paradicsom, 1 dl húsleves, 2 tojássárgája, 1 zsemle, tej,fél csokor petrezselyem, 1 kávéskanál oregánó,só, bors, fél citrom leve, a sütéshez: olaj, reszelt füstölt sajt

A meghámozott zellert alaposan megmossuk. A citromlét forrásban lévõ sós vízbe öntjük, beletesszük a zellert, takaréklángon félpuhára fõzzük, majd a lében kihûlni hagyjuk. A kihûlt zeller belsejét kanállal kivájjuk (kb. 1-1,5 cm-es fala maradjon), a kikapart részt apróra vágjuk. A finomra vágott hagymát felhevített olajban világossárgára pirítjuk. Közben a tejbe áztatott, jól kinyomkodott zsemlét apró darabokra tépdessük, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, az oregánót, az összezúzott fokhagymát, a darált húst, a tojássárgáját, megsózzuk, borsozzuk és jól összedolgozzuk. A paradicsom héját eltávolítjuk, húsát felkockázzuk, a magját eltávolítjuk. A jól lecsöpögtetett zeller üregébe töltjük a húsos masszát, a tetejére tesszük a paradicsomkockákat, kevés reszelt sajttal hintjük meg és elõmelegített süõben (gyakran locsolgatva a húslevessel) fél óráig sütjük.