Vanília
FŐOLDAL
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z
   
Ajándékkészítési tipp!
Több mint 3000 éves ősi technika újra divatba jött! Hogy minek köszönhető? Annak, hogy rajztudás és különösebb kézügyesség nélkül bárki képes néhány perc alatt művész szintű alkotásokat elkészíteni!

TÖBB SZÁZ FINOMSÁG A MAGYAR KONYHA REMEKEIBŐL
   
Aj

 

Jellegzetes illatú, és ízű növény. Magas nedvtartalmát érdemes megőrizni a kiszáradástól, mert könnyen dohosodik. Vízhatlan csomagjának felbontása után célszerű porcukor között, jól záródó üvegben tartani. Lényegében minden édességhez , tésztákhoz , süteményekhez felhasználható abba belefőzve, illetve szemcsésre aprítottan a nyersanyagba keverve. A vaníliás cukor vanilinna,l mesterséges vaníliaaromából készül.

Hatását tekintve ártalmatlan fűszer, de a vele készült tej, tojás,tartalmú krémfélék gyorsan romlanak, hamar a szalmonellák táptalajává válnak.

 

Receptek vanilíával

Rizspuding

- 4 cs víz, 1 cs rizsliszt, 3 ek méz,- 1 kis darab vaníliarúd, 1 tk olaj, 1/8 tk só, - gyümölcs a díszítéshez (Pl. ananászkarika, banán vagy bármilyen befőtt)

A lisztet a 4 csésze vízzel, a sóval és a vaníliával sűrűre főzzük, majd hozzáadjuk az olajat és mézzel édesítjük. Vízzel kiöblített tálkákba adagoljuk és gyümölccsel, kókuszreszelékkel díszítjük. Karobpor hozzáadásával "csokipudingot" készíthetünk belőle.

Orosz krémtorta

tészta: 5 db tojás, 10 dkg cukor, 10 dkg liszt pici só
krém: 3 dl tej, 5 db tojássárgája, 20 dkg cukor, 1/2 rúd vanília, 15 g zselatin, 4 dl tejszín, 1/2 citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola, 1,5-2 dl dl rum, 10 dkg vegyes cukorozott gyümölcs
diszítés: 2 dl tejszín 15-20 szem rumos meggy Elkészítése: A tészta hozzávalóiból a szokásos módon piskótatésztát készítünk. A masszából 4-5 lapot sütünk és kihűtjük. Elkészítjük a krémet: a tojássárgákból, a cukorból, a vanília rúdból és citromhéjból a tejjel hagyományos módon, de liszt nélkül vanília krémet főzünk. /A tejet felforraljuk a vaníliával és a citromhéjjal, majd lehűtjük. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, felengedjük a leszűrt tejjel, majd állandó keverés mellett lassú tűzön, vagy gőz fölött besűrítjük./ Az elkészült vaníliakrémhez még melegen hozzáadjuk a féldeci vízzel felfőzött zselatint, elkeverjük és lehűtjük. Ezt követően felverjük a tejszínt kemény habbá és lazán a vaníliakrémhez keverjük. A mazsolát leöblítjük és a rumba áztatjuk a cukrozott gyümölccsel együtt. Nagyon finom, ha vegyes cukrozott gyümölcsöt használunk, de narancshéj mindenképpen legyen benne. Zsirpapírból kivágunk a tortaforma aljára egy kerek lapot és egy csíkot az oldalára. A papírral kibéleljük a forma alját és oldalát. Ezután belehelyezzük az első lapot, meglocsoljuk egy kevés rummal, megkenjük a krémmel, megszórjuk a leitatott mazsola-gyümölcs keverékkel, majd piskótalap következik...... és a műveleteket addig folytatjuk, amíg el nem fogynak a lapok. A tetejére krém kerül. Ha elkészült lefedjük és néhány órára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Tálaláskor óvatosan levesszük a tortakarikát, lerántjuk a zsírpapírt és a tetejét felvert tejszínhab rózsákkal és rumos meggyel diszítjük. A fözött vaníliakrém helyett, elkészíthetjük vaníliaízű pudingporból is a krémet, de zselatint ez esetben is használjuk, hogy a krém megfelelő állagú legyen.