Turbolya
FŐOLDAL
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z
   
Ajándékkészítési tipp!
Több mint 3000 éves ősi technika újra divatba jött! Hogy minek köszönhető? Annak, hogy rajztudás és különösebb kézügyesség nélkül bárki képes néhány perc alatt művész szintű alkotásokat elkészíteni!

TÖBB SZÁZ FINOMSÁG A MAGYAR KONYHA REMEKEIBŐL
   
Aj

 

Szaga édeskés, íze az ánizsra emlékeztet. Némileg keserűbb. Tyúk- és báránysült ízesítéséhez használatos? Tavasz zsenge hajtásaiból saláta készíthető.

Élettani hatása:vese- és hólyagtisztító hatású

 

Receptek turbolyával



Olasz sajtgolyók salátaágyon


Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 1 póréhagyma, 4 salátalevél, friss turbolya és bazsalikom, 10 dkg ricotta (olasz friss sajt), jódozott só, bors, 3 kávéskanál fehérborecet, fél kávéskanál mustár, 1 kávéskanál méz, 2 evőkanál zöldségleves

Az apróra vágott fokhagymát, póréhagymát és zöldfűszereket jól elkeverjük a sajttal. Megsózzuk, megborsozzuk, és hidegre tesszük. A salátát egy tálra rendezzük, és meglocsoljuk az ecetből, mustárból, mézből és zöldségekből készült öntettel. A fűszeres ricottából golyókat formázunk, és a salátával tálaljuk.

Turbolyaleves

2 csokor turbolya, 8 sóskalevél, 50 dkg levescsont, 1 tojássárgája, 1 dl tejföl, 1-1 evőkanál olaj és liszt, pirospaprika, őrölt bors, só

A turbolya leveleit lecsipegetjük a száraktól, majd a sóskával és a csonttal 2 liter sóval ízesített vízben feltesszük főni. Lassú tűzön kb. másfél óráig főzzük. Az olajból és a lisztből rántást készítünk, pirospaprikával és borssal ízesítjük, majd rászűrjük a levest. A tojássárgáját a tejföllel elkeverjük, levesestálba tesszük, és arra szedjük a levest. Pirított zsemlekockával tálaljuk.