Torma
FŐOLDAL
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z
   
Ajándékkészítési tipp!
Több mint 3000 éves ősi technika újra divatba jött! Hogy minek köszönhető? Annak, hogy rajztudás és különösebb kézügyesség nélkül bárki képes néhány perc alatt művész szintű alkotásokat elkészíteni!

TÖBB SZÁZ FINOMSÁG A MAGYAR KONYHA REMEKEIBŐL
   
Aj

 

Fehér, és sima héjú változata édeskés, a szürke , érdes héjú erősen csípős. Maró csípősségét melegítéssel lehet csökkenteni , de nem vízben főzve, hanem reszelve, szárazon, lábosban. Levegőn gyorsan oxidálódik , azaz megbarnul. Felhasználható mártásnak, szelídíthető tejszínnel , citromlével , almával. Ízesítés nélkül, szárazon reszelve főtt kolbász, főtt sonka mellé való.. Hámozva, szeletelve a téli savanyúságok páclevének ad különleges zamatot.

 

Receptek tormával

 

Ecetes torma

A tormagyökeret vékonyan meghámozzuk, kis lyukú reszelon lereszeljük. Ha erősen szeretjük, azonnal forró húslevest szűrünk rá - elég, ha éppen ellepi), ha gyengébben, előbb meleg helyen kicsit "szelőztetjük". Ízlés szerint ecetet és kevés cukrot adunk hozzá.Van, aki vízzel készíti, akkor egy csipet só is kell bele - de levessel sokkal ízletesebb.

Torma- torta

15 dkg juhturó, 10 dkg vaj, 2 dl tejszín, 10 dkg ecetes
torma, 1 cs zselatin, 1 dl tej, 6-8 medvehagyma levél (vagy 1 cs. snidling), izles szerint só, bors, cukor

Kikeverem a juhturót a vajjal, hozzaadom az ecetes tomát, a snidlinget, es izlés szerint fűszerezem.
A tejben felfőzöm a zselatint, langyosra hűtve hozzakeverem a krémhez. Felverem a tejszínt habbá, és hozzákeverem. Folpackkal kibélelek egy formát (pl kuglóf formát) vagy több kis
formát. Beleöntöm a masszát, majd lehűtöm. Ha megszilárdul kiborítom.
Kenyerre kenve nagyon finom.