Szerecsendió
FŐOLDAL
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z
   
Ajándékkészítési tipp!
Több mint 3000 éves ősi technika újra divatba jött! Hogy minek köszönhető? Annak, hogy rajztudás és különösebb kézügyesség nélkül bárki képes néhány perc alatt művész szintű alkotásokat elkészíteni!

TÖBB SZÁZ FINOMSÁG A MAGYAR KONYHA REMEKEIBŐL
   
Aj

 

Egészben alig lehet érezni erős illatát . Felvágva, reszelve, megtörve mintha kiszabadították volna . Épp ezért csak kóstolgatva szabad az ételbe keverni . Különösen jó ízt ad a burgonyás krokettnek , sült halnak, gombás, tojásos vagdaléknak. Pikánssá teszi a burgony- és zellersalátát.

Élettani hatása: jó hatással van az emésztési zavarokra, gyomorsav-túltengésre

 

Receptek szerecsendióval

Rakott csirke


1 kg csirkemell filé, kb. 3-4 dl tej, 4-5 gerezd fokhagyma, só, liszt, só, feketebors, pici olaj a sütéshez
4 dl tejföl, 20-25 dkg reszelt trappista, 1 doboz(2 dl.) főzőtejszín, só , fehérbors, őrölt szerecsendió,
pici liszt, 1 tojás sárgája

:
1-2 napra beáztatjuk a szeletekre vágott csirkemellet sós fokhagymás tejbe. Lecsöpögtetjük a húst, majd sós feketeborsos lisztbe forgatjuk és kevés forró olajon hirtelen(!) pirosra sütjük. Nem szabad lassan átsütni, mert száraz lesz! Ha kész a csirke, egy tűzálló tálba, vagy tepsibe 2 rétegben lerakjuk. Egy pici (1 ek.) lisztet kikeverünk tejszínnel csomómentesre majd hozzáadjuk a tojássárgát és azzal is jól kikeverjük. Ehhez a masszához még hozzáadjuk a tejfölt, a sajtot és a fűszereket. Ezzel a szósszal nyakon öntjük a csirkét, majd fedő nélkül kb. 200-220 fokon pirosra sütjük a tetejét. Mindenféle finom köret illik hozzá, különösen a vajas párolt zöldség. Ez persze ízlés szerint készíthető más finom nem zsíros húsokból, pl. sertés szűz, vagy borjú comb, stb.

Sonkás-tejszínes tortellini


40 dkg tetszőleges kész tortellini, 1 közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek olivaolaj, 3 dl tejszín, só, bors, szerecsendió, 20 dkg főtt sonka, 5 dkg parmezán.
A hagymát apróra vágom, a fokhagymát átpréselem és olajban megpirítom. Ráöntöm a tejszínt és lassú tűzön besürítem. A tortellinit sós vízben kifőzöm, ráteszem a fele sajtot, a csíkokra metélt sonka felét - (a másik fele a mártásba jön). A mártást sózom, borsozom és szerecsendióval szórom meg. Megforgatom benne a torlellinit. A tálban rászórom a maradék parmezánt.