Sáfrányos szeklice
FŐOLDAL
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z
   
Ajándékkészítési tipp!
Több mint 3000 éves ősi technika újra divatba jött! Hogy minek köszönhető? Annak, hogy rajztudás és különösebb kézügyesség nélkül bárki képes néhány perc alatt művész szintű alkotásokat elkészíteni!

TÖBB SZÁZ FINOMSÁG A MAGYAR KONYHA REMEKEIBŐL
   
Aj

 


Színe, íze és konyhai szerepe megegyezik a sáfrányéval. Húslevesek, tészták, sütemények színezésére alkalmas kevés vízben megáztatva. (Sötét edényben, légmentesen tartandó!)

 

Receptek sáfrányos szeklicével



Tejszínes pulykamell metélttel

1 csomag metélt tészta (50 dkg), 60 dkg pulykamellfilé, 2 evőkanál vaj, 1 késhegynyi sáfrányos szeklice, 1 teáskanál zöldbors, 4 dl tejszín, 2 evőkanál étkezési keményítő

Vizet forralunk a tésztafőzéshez. A húst megmossuk, falatnyi darabokra vágjuk. Felforrósítunk 1 evőkanál vajat, aranybarnára pirítjuk benne a húst. Kiszedjük. A visszamaradt vajra szórjuk a sáfrányos szeklicét, a zöldborsot, ráöntjük a tejszínt, és kevergetve felforraljuk. A keményítővel besűrítjük. A tésztát közben a csomagon olvasható utasítás szerint kifőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. A maradék vajon átforgatjuk. A húst belekeverjük a mártásba, összeforrósítjuk, és a tésztával körítve tálaljuk.


Pászkagombócos libaleves

1,5 kg libaaprólék, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 10 dkg zeller, 10 dkg gomba, 1 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 5 dkg radicsompüré, kávéskanálnyi gyömbér, csipetnyi reszelt szerecsendió és sáfrányos szeklice,

a gombóchoz: 10 dkg pászka, 5 dkg zsír, 1 tojás,1 tojássárgája, só, bors, gyömbér,fél csokor petrezselyemzöld

A libaaprólékot megtisztítjuk, jól megmossuk és hideg vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, a rajta keletkezett habot leszedjük. A megtisztított zöldségeket nagyobb hasábokra vágjuk és a leveshez adjuk. Sózzuk, fűszerezzük, egy kanál paradicsompürét teszünk bele, majd takarék lángon addig főzzük, amíg a hús és a benne lévő zöldségek meg nem főttek. Ezután a levest fél óráig pihentetjük, majd leszűrjük.
Amíg a leves fő, elkészítjük a pászkagombócot: a zsírt habosra keverjük, beletesszük a tojást és a tojássárgáját, 1 evőkanál vizet, sózzuk, borsozzuk, kevés gyömbérrel ízesítjük, majd hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, majd a finomra tört pászkát. Jól összegyúrjuk és fél órán át pihentetjük. Vizes kézzel apró gombócokat formázunk belőle, forrásban lévő sós vízben, fedő alatt 20-30 perc alatt készre főzzük. Levesestálba tesszük, rámerjük a forró levest és azonnal tálaljuk. A zöldségeket és a húst külön kínáljuk.