Szegfûszeg
FŐOLDAL
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z
   
Ajándékkészítési tipp!
Több mint 3000 éves ősi technika újra divatba jött! Hogy minek köszönhető? Annak, hogy rajztudás és különösebb kézügyesség nélkül bárki képes néhány perc alatt művész szintű alkotásokat elkészíteni!

TÖBB SZÁZ FINOMSÁG A MAGYAR KONYHA REMEKEIBŐL
   
Aj

 

Afrikában honos több emeletes fa ki nem nyílt bimbója, rengeteg illóolajat tartalmaz. Kesernyés égető ízű, erőszakosan uralomra törő fűszer. Babérlevéllel, vöröshagymával jó ízt ad a savanyú káposztának, belőle 2 szem a vöröshagymába szúrva dúsítja a levesek zamatát. Mézes tésztákba, sütemények töltelékébe 3-4 szemet megtörve ajánlatos használni; almakompótba egészben és utóbb léből kivéve adhat különleges zamatot. A forralt bornak a szegfűszeg adja meg a karakterét.


Élettani hatása: görcsoldó, fogfájás csillapító hatása van

 

Receptek szegfűszeggel

Zsuzsikenyér


4 egész tojás, 27 dkg cukor, 7 kanál méz, fahéj, szegfűszeg, 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 12 dkg vágott dió, (még jobb, ha a dió egy része helyett étcsokoládét illetve szárított gyümölcsöt teszünk bele)

A cukrot a tojás sárgájával jól kikeverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a mézet, belekeverjük a fűszereket, apránként belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet. Belekeverjük a diót (csokoládét, gyümölcsöt), és legvégül a két tojás kemény habját.Vajjal kikent, lisztezett őzgerincben sütjük.

Terka keksz

Hozzávalók: 24 dkg liszt, 7 dkg vaj, 1 egész tojás, 21 dkg cukor, 1/2 csomag sütőpor, törött fahéj, szegfűszeg, reszelt citromhéj, 7 dkg őrölt mandula (vagy dió).

Mindebből tésztát gyúrunk, szükség szerint kevés tejet is adhatunk hozzá. Kisodorva formákat szaggatunk, azután világosra sütjük.