Szegfûbors
FŐOLDAL
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z
   
Ajándékkészítési tipp!
Több mint 3000 éves ősi technika újra divatba jött! Hogy minek köszönhető? Annak, hogy rajztudás és különösebb kézügyesség nélkül bárki képes néhány perc alatt művész szintű alkotásokat elkészíteni!

TÖBB SZÁZ FINOMSÁG A MAGYAR KONYHA REMEKEIBŐL
   
Aj

Íze csípős, mint a borsé, illata a fahéj és a szegfűszeg keveréke. Kapható egészben és őrölve is. Lényegében borsként lehet használni, csak sokkal óvatosabban kell vele bánni, mert a többi fűszert maga alá gyűri. Pácok, húsok, határozott ízű vadhúsok ízesítésére szolgál.
Élettani hatása: kevésbé izgató, mint a bors, ezért könnyebb diétáknál még használható.

 

Receptek szegfűborssal

Sütnivaló kolbász készítése

1 kg kövérebb apróhús, 2 dkg zsír, só, paprika, őrölt bors, szegfűbors, 2 gerezd fokhagyma

A nagylyukú tárcsán darált húst sózom‚ fűszerezem. Hozzáadom a zúzott fokhagymát, majd az egészet jól összekeverem. Vékony kolbászbélbe töltöm, majd kizsírozott tepsibe téve sütőben megsütöm. Köretnek tört burgonya és párolt káposzta illik mellé.

Zöldbabgulyás


15 dkg hús, 20 dkg vékonyra szeletelt zöldbab, 1 fej hagyma, 1 kanál olaj vagy zsír, pirospaprika, babérlevél, 1 mokkáskanál egész bors, 1-2 szem szegfubors és borókabogyó, só. Ízlés szerint egy-egy szál sárga- és fehérrépát is karikázhatunk bele.

A hagymát felkockázva a zsiradékon megpirítjuk, a kockára vágott húst átforgatjuk rajta, míg kifehéredik. Hozzákeverjük a pirospaprikát, felengedjük a húslével, hozzáadjuk a zöldbabot és a fuszereket. Lassú tuzön készre fozzük. Csipetkét vagy galuskát fozünk bele.