Petrezselyem
FŐOLDAL
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z
   
Ajándékkészítési tipp!
Több mint 3000 éves ősi technika újra divatba jött! Hogy minek köszönhető? Annak, hogy rajztudás és különösebb kézügyesség nélkül bárki képes néhány perc alatt művész szintű alkotásokat elkészíteni!

TÖBB SZÁZ FINOMSÁG A MAGYAR KONYHA REMEKEIBŐL
   
Aj

 

Íze közismert, de az már kevésbé, hogy minél sötétebb zöld , annál több benne a zamatanyag. Frissen és szárítva is használjuk . Ételbe belefőzve elveszíti vitamintartalmát . Mindennek kellemes ízt ad, egyéb fűszerekkel is jól megfér.

Élettani hatása: zöldje, gyökere gyomorerősítő, vesetisztító hatású

 

 

Receptek petrezselyemmel

Sajtos saláta

2 db közepes hering, 4 db sárgarépa, 2 db ömlesztett sajtkocka, 15 dkg vaj, bors, petrezselyem zöldje

A főtt sárgarépát és az ömlesztett sajtokat reszelőn lereszeljük vagy húsdarálón ledaráljuk, hozzáadjuk a felengedtetett vajat és a heringfiléből készült darálékot, jól összekeverjük, ízlés szerint borssal ízesítjük. A kész salátát petrezselyem zöldjével díszítjük.

Gomba Zimits-módra

50 dkg csiperkegomba, 1 fej vöröshagyma, 2 ek olaj, 2 dl tej, 2 dkg vaj, 2 dkg liszt,
25 dkg trappista sajt, 1 dl tejföl, só, őrölt bors, petrezselyem zöldje


Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát, megsózzuk és zsírjára sütjük, közben néhányszor megkeverjük. A megolvasztott vajon a lisztet aranysárgára pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a tejet, és sűrű masszát főzünk belőle. A tűzről levéve hozzáadjuk a gombát, a reszelt sajtot, a tejfölt. Őrölt borssal ízesítjük, apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük, és melegen tálaljuk. Párolt rizst vagy főtt tésztát kínálhatunk mellé.

Húsvéti gombás sertéskaraj


4 szelet karaj, 4 szelet fõtt sonka, 4 szelet sajt, 15 dkg gomba, 2 tojás, 1 fej hagyma,
só, finomra vágott petrezselyem, olaj

A hússzeleteket kissé kiverjük, sózzuk, forró zsíron mindkét oldalát lepirítjuk. Kevés vizet aláöntve, fedo alatt puhára pároljuk, majd kikent tûzálló tálba fektetjük. Közben az apróra vágott hagymát a maradék zsiradékon kissé megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a szeletelt gombát. Puhára pároljuk. A tojásokat felverjük, beleszórjuk a finomra vágott petrezselymet, sózzuk. A tojást gombához adjuk, kevergetjük, míg összeáll. A hússzeleteket betakarjuk 1-1 szelet sonkával, elosztjuk rajta a gombát, betakarjuk 1-1 szelet sajttal. Forró sütõben sajtpirulásig sütjük. Párolt rizs és paradicsomsaláta illik hozzá.