Lestyán
FŐOLDAL
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z
   
Ajándékkészítési tipp!
Több mint 3000 éves ősi technika újra divatba jött! Hogy minek köszönhető? Annak, hogy rajztudás és különösebb kézügyesség nélkül bárki képes néhány perc alatt művész szintű alkotásokat elkészíteni!

TÖBB SZÁZ FINOMSÁG A MAGYAR KONYHA REMEKEIBŐL
   
Aj

 

Íze a zellerére emlékeztet, de áthatóbb az illata. Fanyarsága miatt az enyhén savanykás ételekbe kívánkozik. Pikáns mártásokba legjobb közvetlenül a fogyasztás előtt beletenni. Aki a majoránnát nem szereti lestyánnal kenheti be kacsa és más szárnyas hasüregét.
Élettani hatása: vizelethajtó, emésztést segítő

 

Receptek lestyánnal

Zöldségleves

Hozzávalók négy személyre: 12 dkg sárgarépa, 8 dkg zeller, 8 dkg petrezselyemgyökér, 1 közepes vöröshagyma, 4 dkg karalábé, 4 dkg karfiol, 2 evőkanál olaj, petrezselyemzöld, fehér bors, lestyán, só.

A kockára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, karalábét a felmelegített olajon átfuttatjuk. Sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemmel lestyánnal ízesítjük és fedő alatt pároljuk. Amikor félig puha, felengedjük vízzel, hozzáadjuk a karfiolt, az egészben hagyott vöröshagymát és puhára főzzük. Frissen vágott petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.


Francia hagymaleves

5 db közepes fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, só, fehérbors, őrölt kömény, lestyán
7 dl csontleves (leveskocka is jó), 1 dl fehérbor (félszáraz), 1 zsemle, 5 dkg reszelt sajt

A 4 hagymát kockára vágva a vajon üvegesre dinszteljük, majd csontlével kicsit felöntve mixerrel összetörjük.
Ezután felöntjük a többi csontlével, fűszerezzük és felforraljuk, közben beletesszük a maradék 1 fej hagymát karikára vágva és hozzáadjuk a bort is. 5 perc alatt készre főzzük.