Kömény
FŐOLDAL
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z
   
Ajándékkészítési tipp!
Több mint 3000 éves ősi technika újra divatba jött! Hogy minek köszönhető? Annak, hogy rajztudás és különösebb kézügyesség nélkül bárki képes néhány perc alatt művész szintű alkotásokat elkészíteni!

TÖBB SZÁZ FINOMSÁG A MAGYAR KONYHA REMEKEIBŐL
   
Aj

 

Majdhogynem erőszakosan átható, más fűszerre nem emlékeztető ízű mag. Pékáruk ízesítésén kívül, zamatot ad a párolt káposztának, egybesülteknek vagdalt húsoknak. Finom a körözöttben, salátákban. Más fűszerek ízét elnyomja. Kiváló céklába, gulyásba, kelkáposzta-főzelékbe. Fokhagymával jól harmonizál..
Élettani hatása:szélhajtó, gyomorerősítő, felfúvódást szüntető

 

Receptek köménnyel

Gombás pulykamell

személyenként 1 nagy szelet pulykamel, min. fél kg gomba, fél kg borsó, só, bors,
köménymag, gyömbér, chilli, leveskocka

A gombát egy kis olajon megpárolom, és a pulykaszeletekre teszem, elsimítom, feltekerem, megtűzöm, és mindkét oldalát megpirítom, majd fűszerezem (só, bors, gyömbér, szerecsendió, chilli, curry, fokhagyma), majd ráteszek egy leves kockát, és felöntöm 3-4 dl vízzel, hozzáteszem a gomba levét (ami pároláskor maradt), ha maradt akkor a többi gombát, borsót. Letakarom és addig sütöm, amíg egy kis színt nem kap. Addigra már a lé is eltűnik.


Malacsült

Kb. 1,25 kg-os kicsontozott, bőrös malaccomb, 1 csapott evőkanál só, 1-1 mokkáskanál őrölt bors és őrölt kömény, 1 kiskanál majoránna, 2 gerezd fokhagyma, 5-6 evőkanál olaj, 3-4 dl húsleves (leveskockából is jó), 1 kiskanál paradicsompüré, 1 mokkáskanál finomliszt
A combot megmossuk, leszárogatjuk, majd bőrét egycentis távolságban hosszában is, keresztben is bevagdossuk. Egy peremes tepsibe jó kétujjnyi magasan vizet töltünk, nagy lángon fölforraljuk. A húst bőrös oldalával lefelé belefektetjük, 2-3 percig pároljuk. Közben többször megmozgatjuk, hogy a lé a bőrt mindenütt érje, de a húsra ne jusson. Lecsöpögtetve kihűtjük. A sót a fűszerekkel meg a zúzott fokhagymával összekeverjük, alaposan a húsba dörzsöljük, de vigyázzunk, a bőrére ne kerüljön belőle. Az olajat az időközben szárazra törölgetett tepsiben megforrósítjuk, a húst körös-körül elősütjük benne. A levest a paradicsompürével és a liszttel simára keverjük, a comb alá öntjük. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 175 °C) kb. 1,5 órán át sütjük, közben levével gyakorta meglocsoljuk. Fölszeletelve, levével együtt tálaljuk. Hagymás tört burgonya illik hozzá köretnek.