Kapribogyó
FŐOLDAL
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z
   
Ajándékkészítési tipp!
Több mint 3000 éves ősi technika újra divatba jött! Hogy minek köszönhető? Annak, hogy rajztudás és különösebb kézügyesség nélkül bárki képes néhány perc alatt művész szintű alkotásokat elkészíteni!

TÖBB SZÁZ FINOMSÁG A MAGYAR KONYHA REMEKEIBŐL
   
Aj

 

Fanyar, kesernyés, enyhén csípős ízű. Sós ecetbe tartósítva árulják. Pikáns mártásokba, savanykás szószos húsételekbe, körözöttbe aprítva pikáns ízt ad.
Élettani hatása: Jó hatással van a gyomornedvekre.

 

Receptek

Borjú Buzuki

40 dkg sovány borjúhús, 10dkg vaj, 4evőkanál citromlé, só, 1 l marhahúsleves (kockából), 2 dl száraz fehérbor, őrölt fehér bors, 4 evőkanál kapribogyó, kevés liszt, 2 tojás

A húst a tojásba mártjuk, majd sós-borsos lisztben vékonyan megforgatjuk és mindkét oldalán megpirítjuk, majd melegen tartjuk. Fehérborban 8 percig pároljuk a kapribogyót, majd felöntjük a marhahúslevessel és felére elfőzzük. Citromlével és fűszerekkel ízesítjük, beledobjuk a kockára vágott vajat, majd a borjúhúst forrás nélkül puhára pároljuk. Rizszsel tálaljuk.

Tepsis tőkehal

4 szelet mirelit tőkehalfilé, 3 db zsemle, 1.2 dl tej, 2 tojás, 1 evőkanál olívaolaj, 3 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál kapribogyó, só, bors, citromlé, petrezselyemzöld.

A zsemléket vékonyan felszeleteljük. A tojást kissé felverjük, majd hozzáöntjük a tejet, beletesszük a petrezselyemzöldet és a zúzott fokhagymát, sóval, borssal fűszerezzük. A mirelit halat hagyjuk szobahőmérsékleten felengedni, megmossuk, papírtörülközővel leitatjuk róla a nedvességet, citromlével meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk. Egy hőálló tálat olívaolajjal kikenünk, az aljára ráfektetjük a halszeleteket s rászórjuk a kapribogyót. Beterítjük a zsemleszeletekkel, majd leöntjük a tojásos, fűszeres tejjel, végül előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.