Kapor
FŐOLDAL
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z
   
Ajándékkészítési tipp!
Több mint 3000 éves ősi technika újra divatba jött! Hogy minek köszönhető? Annak, hogy rajztudás és különösebb kézügyesség nélkül bárki képes néhány perc alatt művész szintű alkotásokat elkészíteni!

TÖBB SZÁZ FINOMSÁG A MAGYAR KONYHA REMEKEIBŐL
   
Aj

 

Áthatóan nehéz, fanyar kámforos ízű és illatú. Önálló életű fűszer, alkalmas az étel uralására. Zamatos adaléka a savanyúságoknak, főzelékeknek, sajtételeknek. Forró zsírban íze felfokozódik.

Élettani hatása: ellenszere a felfúvódásnak, álmatlanságnak, emésztési zavaroknak

 

Receptek kaporral

Kapros rétes juhsajttal

3 evőkanál olaj, 1 kis fej hagyma, 1 tojás, 20 dkg juhsajt, 1 dl tejföl, 2 evőkanál búzadara, 1 csokor kapor, őrölt feketebors, 6 db réteslap

A hagymát meghámozzuk és apróra vágjuk, 1 evőkanálnyi olajon megpirítjuk, kihűtjük. A tojást kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. Egy tálban összekeverjük a 2 evőkanálnyi olajat, a tojássárgáját, az apróra vágott kaprot, és borssal fűszerezzük. Hozzáadjuk a búzadarát, az áttört sajtot, a hagymát, a tejfölt és végül a tojáshabot is. Lazán összekeverjük, ha szükséges sózzuk. A réteslapokat az előírás szerint elkészítjük, majd megtöltjük a keverékkel. Előmelegített sütőben készre sütjük. Ha a rétes kihűlt, éles késsel felszeleteljük, és tálaljuk.



Gombasali

40 dkg gomba, 1 cl ecet, 2 dl joghurt, 1 csomó kapor, 1 db citrom, fehér bors, só

A gombát megtisztítjuk, megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. Gyengén sós, ecetes vízben megfőzzük, majd főzővizében kihűtjük. A joghurtot elkeverjük a finomra vágott kapor egyik felével, sóval, őrölt fehér borssal. Szűrt citromlével ízesítjük. Az elkészített salátaöntetbe belekeverjük a leszűrt gombát, és jól lehűtjük. Tálaláshoz megszórjuk a kapor másik felével.