Gyömbér
FŐOLDAL
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z
   
Ajándékkészítési tipp!
Több mint 3000 éves ősi technika újra divatba jött! Hogy minek köszönhető? Annak, hogy rajztudás és különösebb kézügyesség nélkül bárki képes néhány perc alatt művész szintű alkotásokat elkészíteni!

TÖBB SZÁZ FINOMSÁG A MAGYAR KONYHA REMEKEIBŐL
   
Aj

 

Fanyar- kesernyés, meglehetősen erős illatú gyökér. Kis mértékben használva nem kel önálló életre, jól társul más fűszerekkel. Körömnyi a húslevesbe, bab, burgonya, gombalevesbe dúsítja a zamatokat.
Élettani hatása: főzete éhgyomorra jót tesz az emésztőrendszernek.

 

Receptek gyömbérrel:

Trópusi csirkemell

1 közepes nagyságú csirkemell, 1/4 kg-os ananász konzerv, 2 dkg vaj, 2 szelet sajt,
só, gyömbérpor

A csirkemellet lebőrözzük és két darabba vágjuk. Az ananászból néhány darabot laskára vágunk és a húst megtűzdeljük vele. A mell külsejét sóval, gyömbérrel meg vajjal bedörzsöljük és tűzálló tálra helyezzük. A tálat lefedve a forró sütőbe toljuk és a húst saját levében puhára pároljuk, de nem pirítjuk meg. Ekkor a többi, kisebb ananászt köré terítjük, az egészet egy kevés ananászlével megöntözzük, lefedjük 1-1 szelet sajttal és 5-6 percig sütjük még. Petrezselymes rizzsel tálaljuk.

Fűszeres süti

150 gr liszt, 70 gr cukor, 70 gr vaj, 3 tojás, 50 ml tej, 1 tk. gyömbér, 1 tk. fahéj, 0,5 tk. őrölt szerecsendió, 1 narancs reszelt héja, 1 cs. sütőpor, 1 késhegynyi bors.

Minden hozzávalót összekeverünk, majd sütőformába öntjük a masszát. 50 percig sütjük kb. 180 fokon. Langyosan vagy hidegen tálaljuk kompóttal vagy lekvárral.