Fokhagyma
FŐOLDAL
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z
   
Ajándékkészítési tipp!
Több mint 3000 éves ősi technika újra divatba jött! Hogy minek köszönhető? Annak, hogy rajztudás és különösebb kézügyesség nélkül bárki képes néhány perc alatt művész szintű alkotásokat elkészíteni!

TÖBB SZÁZ FINOMSÁG A MAGYAR KONYHA REMEKEIBŐL
   
Aj

Áthatóan kénes ízét nem kell bemutatni. Egészen árnyalt adagokban szinte minden ételt megbolondít. Sokan az ízét kedvelik, de a szagát nem . Ezt elkerülendő, ha egészben hagyjuk a gerezdeket, megtisztítjuk és úgy főzzük bele az ételbe, akkor csak ízesít, de nem szaglik .A szájban megtapadó fokhagyma szagot legjobban pörkölt kávé szétrágásával tudjuk eltüntetni.

Élettani hatása: érelmeszesedés, vérnyomás csökkentő,vértisztító, epe- és májserkentő,vérképző hatását igazolták.

 

 

Receptek fokhagymával:

Csirke cseresznyével


1 csirke (kb. 1 kg-os), 30 dkg cseresznye, 1 dl sherry, 4 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma,
1 teáskanál mustár, 1 csokor petrezselyemzöld, késhegynyi őrölt gyömbér,
1 mokkáskanál curry

A csirkét tisztítsuk meg, daraboljuk fel és sózzuk be. Melegítsük meg a vajat egy serpenyőben. Pirítsuk meg a szétzúzott fokhagymát, majd a csirkedarabokat is tegyük a vajra és minden oldalukat süssük aranybarnára. Tegyük a csirkedarabokat tűzálló tálba. A kimagozott cseresznyét rakjuk a hús köré. Szórjuk meg a fűszerekkel, majd locsoljuk meg a mustárral elkevert sherryvel. Fedjük le a tálat szorosan, és forró sütőben 40 percig süssük. Szerecsendióval ízesített burgonyapüré és ecetes cseresznye

Szárnyas májpástétom:

200 gr tiszított szárnyas máj, 1 gerezd fokhagyma, 2 egész tojás és 1 tojássárgája, 1 levél nélküli petrezselyemszár, 2,5 deci édes tejszín, só, bors

Keverjük össze a hozzávalókat! Tegyük az egészet egy kicsi, zsírozott sütő formába és süssük vízfürdőben a sütőben 30 percig 210-240 fok között!