Édeskömény
FŐOLDAL
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z
   
Ajándékkészítési tipp!
Több mint 3000 éves ősi technika újra divatba jött! Hogy minek köszönhető? Annak, hogy rajztudás és különösebb kézügyesség nélkül bárki képes néhány perc alatt művész szintű alkotásokat elkészíteni!

TÖBB SZÁZ FINOMSÁG A MAGYAR KONYHA REMEKEIBŐL
   
Aj

 

Édeskömény
Íze annyira hasonlít az ánizséra, hogy azzal könnyen összetéveszthető. Átható illatú, édeskés fűszer . Ánizzsal azonosan használható.


Élettani hatása: főzete emésztést serkentő, szélhajtó hatású, görcsoldó

 

Receptek édesköménnyel:


Narancs-saláta

6 db. közepes méretű narancs, 3 evőkanál cukor, 5 evőkanál vörösbor-ecet,
10 evőkanál olívaolaj, csipet só, csipet frissen őrölt feketebors,
75 gr. lilahagyma, 150 gr. édeskömény

Az egyik narancsot krumplihámozóval meghámozzuk úgy, hogy a gyümölcshéj fehérje a gyümölcsön maradjon, s csak a narancssárga héj jöjjön le, amit rögtön hajszálvékony pálcikákra aprítunk.
A többi narancso tis meghámozzuk hagyományosan és az összes pucolt narancsot vékony karikákra szeljük.
Egy serpenyőben a cukrot aranysárgára olvasztjuk, hozzáadjuk a narancshéj pálcikákat és nyakon öntjük az ecettel. Hozzáadjuk az olívaolajat és a borsot és 5 percig kis lángon főzzük.
Közben a hagymát megpucoljuk és vékony karikákra vágjukés megszórjuk édesköménnyel.
Egy nagy tálra sorba lefektetjük a narancsszeleteket, megszórjuk az édesköményes hagymával és a serpenyőben elkészült vinaigrette-t ráöntjükk és legalább 30 percet várunk (az ízek összeérése kedvéért), mielött tálaljuk.


Párolt marhaszelet

1 kg marhahús, só, bors, 1 1/2 evőkanál mustár, 3 gerezd fokhagyma, 80 dkg paradicsom, 30 dkg lila hagyma, majoránna, kakukkfű, bazsalikom, 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál édeskömény, 3 babérlevél, 3 dl száraz vörösbor

A marhahúst csontozzuk ki, szeleteljük fel, klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, és kenjük be mustárral a hússzeleteket. A fokhagymát vágjuk apró szeletekre. A paradicsomra öntsünk forró vizet, majd húzzuk le a héját és vágjuk félbe. A fokhagymát és a fűszereket tegyük a húsra, kicsit klopfoljuk meg, majd hústűvel fogjuk össze. Forró olajban hirtelen süssük ki a húst, majd még egy órán keresztül süssük fedővel a tetején. Kevés vizet tehetünk alá. Tegyük hozzá a bort, a paradicsomot, a hagymát, az édesköményt és a babérlevelet, és főzzük még 1 1/2 órán keresztül.