Citrom
FŐOLDAL
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z
   
Ajándékkészítési tipp!
Több mint 3000 éves ősi technika újra divatba jött! Hogy minek köszönhető? Annak, hogy rajztudás és különösebb kézügyesség nélkül bárki képes néhány perc alatt művész szintű alkotásokat elkészíteni!

TÖBB SZÁZ FINOMSÁG A MAGYAR KONYHA REMEKEIBŐL
   
Aj


Levének íze közismerten savanyú, de az ecetnél kevésbé éles. Ezért minden olyan ételbe citromlé illik, amely csak pikáns, de nem erősen savanyú. Héja- fehér bélése nélkül – az édességek egyik legfinomabb zamatadója.

Élettani hatása: Levének magas a
C-vitamin tartalma, de minél tovább éri a levegő, ez annál inkább csökken.

 

Receptek citrommal:


Töltött pulykamell spárgával
60 dkg pulykamellfilé, 25 dkg friss zöldspárga, 1 kisebb zsenge sárgarépa,
1 evőkanál vaj, 1/2 citrom leve, kevés só és bors

A filézett pulykahúst kettévágom, de nem teljesen, majd óvatosan kiklopfolom, és kevés sóval, borssal megszórom. A spárgát közben citromos vízben puhára főzöm, majd a pulykamellre halmozom, és a húst feltekerem. Aztán az egészet alufóliába csomagolom, lábosba teszem, és vízzel felöntöm úgy, hogy a pulykatekercset félig ellepje. Fedő alatt körülbelül 20-25 percig főzöm, majd rövid ideig hűlni hagyom, csak azután csomagolom ki és szeletelem fel. Közben a felkarikázott sárgarépát kevés vajon megpárolom, és a tekercset ezzel díszítem.

Túrós saláta

1 fej jégsaláta, 2 db sárgarépa, 2 db paprika, 1 db uborka, 2 db retek, 2 db füstölt fürjtojás, 10 dkg sovány túró, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 0,5 dl fehér borecet, fél citrom, 1 dl olívaolaj, só, bors, olajbogyó, mustár, friss bazsalikom

Apróra vágjuk vagy szaggatjuk a jégsaláta leveleit, és lereszeljük a sárgarépát. Kis kockákra összevágjuk a paprikát, uborkát és a retket. A salátához az öntetet úgy készítjük, hogy a vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, hozzáadunk egy teáskanál mustárt és a fehér borecetet. Az egészet simára keverjük az olívaolajjal, beleöntjük a fél citrom levét. Megsózzuk, ízlés szerint borsozzuk és friss bazsalikomlevelet is adunk hozzá. Az öntetet összekeverjük a salátával, és a tetejére friss túrót morzsolunk. Félbevágott füstölt fürjtojással és olajbogyóval díszítjük.