Cayenni bors
FŐOLDAL
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z
   
Ajándékkészítési tipp!
Több mint 3000 éves ősi technika újra divatba jött! Hogy minek köszönhető? Annak, hogy rajztudás és különösebb kézügyesség nélkül bárki képes néhány perc alatt művész szintű alkotásokat elkészíteni!

TÖBB SZÁZ FINOMSÁG A MAGYAR KONYHA REMEKEIBŐL
   
Aj

 

Vörös mint a paprika, sok helyen ahelyett használják, de sokkal erősebb. Maróan csípős ízű. (Sötét edényben, légmentesen tartandó!) Csípős szószokhoz, mártásokhoz használják, de nagyon óvatosan kell adagolni. Alapanyaga a chili keveréknek.

Élettani hatása: a borsnál is nagyobb mértékben izgató.

 

Receptek Cayenni borssal

Flambírozott paradicsom

1 kg apró szemű paradicsom, 4 édesköménygumó, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl ánizspálinka, 7 evőkanál olivaolaj, só, bors, cayenne-i bors

Négy paradicsomot megmosunk és félreteszünk. A többit forró vízbe mártjuk, héjukat lehúzzuk. A fokhagymát megtisztítjuk, majd a paradicsommal együtt összeturmixoljuk, sóval, borssal ízesitjük. A sütőt előmelegítjük. Az édesköménygumót megtisztítjuk, a zöldjét félretesszük. A zöldséget felszeleteljük és 4 kanál olajon 5 percig pároljuk. Kiolajozott tűzálló tálba fektetjük és leöntjük paradicsompürével. A félretett paradicsomokat félbevágjuk és a vágási felülettel felfelé a mártásba ültetjük. Fűszerezzük, meglocsoljuk olivaolajjal és 15 percig sütjük. Tálalás előtt az ánizspálinkát merőkanálba öntjük, meggyújtjuk és a sült zöldségekre öntjük. Az édeskömény félretett zöldjét apróra vágjuk és a zöldségekre szórjuk.

Sajtos- tejfölös mártás

Hozzávalók: 1,5 dl tejföl, 8 dkg trappista vagy egyéb sajt, 1 evőkanál ecet, 1 kávéskanál porcukor, só, cayenni bors.

Fakanállal összekeverjük a reszelt sajtot az ecettel, a tejföllel, a sóval, a cukorral és egy csipetnyi őrölt cayenni borssal. 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük. Felhasználható: póréhagymához, zellergyökérhez, burgonyához és savanyú káposztához.