Borsikafű
FŐOLDAL
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z
   
Ajándékkészítési tipp!
Több mint 3000 éves ősi technika újra divatba jött! Hogy minek köszönhető? Annak, hogy rajztudás és különösebb kézügyesség nélkül bárki képes néhány perc alatt művész szintű alkotásokat elkészíteni!

TÖBB SZÁZ FINOMSÁG A MAGYAR KONYHA REMEKEIBŐL
   
Aj

Más néven csombor, íze a borsra emlékeztet, de több benne a keserű anyag. Emiatt cak módjával szabad használni, méghozzá úgy, hogy ne főljön az étellel együtt, hanem csak a befejezéskor keverjük bele, majd kanalazzuk ki belőle.

Csökkenti a bab felfújó hatását, ezért szeretettel használják babos ételek fűszereként, de a káposzta-, krumpli-, gombaételekhez is alkalmas. Hurkát, savanyúságot, pecsenyéket, mártásokat, salátákat, ecetes és vizes uborkát is ízesítenek vele gyakorta.
Élettani hatása: diétás fűszer. Görcsoldó, felfúvódás gátló, bélféreg űző hatása van

 

Receptek borsikafűvel

Szüzérmék nyárson

40 dkg sertés szűzpecseny, 16 dkg kövér szalonna, 8 csemegehagyma, 2 nagy zöldpaprika, 1 mokkáskanál őrölt borsikafű,
1 mokkáskanál őrölt kakukkfű, 2 evőkanál olaj, só

A sertés szűzpecsenyéből hosszúkás érméket vágunk, klopfolóval kissé megveregetjük és besózzuk. A szalonnát vékonyan felszeleteljük, a hagymát megtisztítjuk, a zöldpaprikából nagy négyszögeket vágunk. A szűzérmékbe szalonnaszeletet teszünk, s félbehajtva - zöldpaprikával váltakozva - nyársra húzzuk. A nyárs két végét hagymával zárjuk. Körben megsózzuk, és meghintjük kakukkfű és borsikafű keverékével. Olajjal megkenjük és gyakori forgatás közben, parázs fölött megsütjük.

Olasz csirkecomb

csirkecomb 4db, gomba 100g, gépsonka 100 g, trappista sajt 100 g, paradicsompüré
50 g, olaj 3 evőkanál, só, petrezselyemzöld, borsikafű


A fűszerekkel megszórt csirkecombokat olajban megpirítjuk, és tepsibe tesszük. Meghintjük a külön megpárolt gombával, csíkokra vágott gépsonkával, paradicsompürével, reszelt sajttal és forró sütőben 10-15 percig sütjük.