Bors
FŐOLDAL
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z
   
Ajándékkészítési tipp!
Több mint 3000 éves ősi technika újra divatba jött! Hogy minek köszönhető? Annak, hogy rajztudás és különösebb kézügyesség nélkül bárki képes néhány perc alatt művész szintű alkotásokat elkészíteni!

TÖBB SZÁZ FINOMSÁG A MAGYAR KONYHA REMEKEIBŐL
   
Aj

Fekete változata csípősebb, a fehér enyhébb. Szinte nincs olyan étel, amelybe egyik, vagy másik változatából több, kevesebb nem kívánkozna.. Vannak ételek, amelynek a fekete bors adja meg a karakterét.( Borsos tokány)

Élettani hatása: inkább ártalmas, mint hasznos. Izgatja az epét, beleket, végbelet is, így diétás étrendbe helyette inkább borsikafüvet ajánlanak.

 

Receptek borssal

Borsos csirke Vali-módra

1 konyhakész egész csirke, 3 dkg liszt, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, olaj, 1 babérlevél, 3 szem szegfűszeg, só, durvára őrölt fekete bors

A csirkét nyolc darabba vágjuk. Tálba tesszük, meghintjük frissen őrölt fekete borssal és leöntjük a borral. 1 órára hűtőszekrénybe állítjuk. A húsdarabokat a pácból kivesszük, besózzuk, majd áttesszük egy tűzálló tálba. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Meghintjük a liszttel, 1 percig pirítjuk, majd felöntjük a csirke páclevével. Babérlevéllel, szegfűszeggel ízesítjük és felforraljuk. A csirkére öntjük, és forró sütőben megsütjük. Kukoricás rizzsel kínáljuk. Tipp: Vörös borral még jobb, valamint lehet a tepsibe a husi mellé krumplit is tenni, akkor egyszerűbb a dolog, nem kell még külön főzőcskézni

Borsos tokány

Hozzávalók: 80 dkg sertéscomb, 10 dkg füstölt szalonna, 1 vöröshagyma,
3 paradicsom, 1 teáskanál, liszt, 1 mokkáskanál pirospaprika, Piros Arany, fekete bors, só


A húst vékony, hosszúkás csíkokra vágjuk. A szalonnát daraboljuk, kiolvasztjuk. Rátesszük az apróra vágott hagymát, és megpirítjuk. Félrehúzzuk, megszórjuk fűszerpaprikával, Piros Aranyat nyomunk rá. Azonnal rátesszük a húst, zsírjára pirítjuk, majd mindig egy kevés vizet öntve alá, rövid lében pörköljük. Hozzátesszük a meghámozott, kis darabokra vágott paradicsomot, sóval, borssal fűszerezzük, és fedő alatt, többször megkeverve, készre pároljuk.