Bazsalikom
FŐOLDAL
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z
   
Ajándékkészítési tipp!
Több mint 3000 éves ősi technika újra divatba jött! Hogy minek köszönhető? Annak, hogy rajztudás és különösebb kézügyesség nélkül bárki képes néhány perc alatt művész szintű alkotásokat elkészíteni!

TÖBB SZÁZ FINOMSÁG A MAGYAR KONYHA REMEKEIBŐL
   
Aj

A szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns ízű, de keserű anyagot is tartalmazó növény.
(Sötét edényben, légmentesen tartandó!) Jól társul a rozmaring és a zsálya zamatával,és a babérlevélhez hasonlóan ugyancsak pikáns , savanykás ételek, főzelékek szószok ízesítésére, de salátalében is érvényesül.

Élettani hatása: teája gyomorerosítő, felfúvódást szüntető, vizelethajtó, idegnyugtató hatású. Magja főzetéből üdítő, hűsítő ital készíthető lázas betegeknek.

 

Receptek bazsalikommal

Különleges olaszos paradicsom szósz

Hozzávalók:- 1 cs friss vagy konzerv paradicsom, 1 db jól megmosott, feldarabolt sárgarépa, 1 kk méz, 1 db kicsi, kockára vágott hagyma, csipet bazsalikom, csipet oregano, csipet só

Az első 3 hozzávalót tegyük a turmixba bele, és addig mixeljük, amíg sima nem lesz. Öntsük bele egy serpenyőbe és tegyük bele a többi alapanyagot is. Pároljuk 15 percig.
Mennyiség: 4 dl

Bazsalikomos eperlekvár

Hozzávalók: 1.2 kg eper, 500 gr zselírozó cukor, 2 db citrom, 8 szál bazsalikom

Megtisztított epreket mossuk meg jól, majd csepegtessük le egy szűrőedényben. Tegyük egy lábasba, majd keverjük össze a zselírozó cukorral. Állandó kevergetés mellett kezdjük el főzni, forrástól számított 3 perc múlva reszeljük bele a citromok héját, majd pár perc elteltével tegyük bele a csíkokra vágott bazsalikom levelet is. Egyet forraljunk még rajta, majd tisztára mosott üvegekbe töltsük a forrásban lévő lekvárt. Azonnal zárjuk le, majd pár percre állítsuk fejre.